Zomertijd wintertijd afschaffen?

Zomertijd wintertijd afschaffen? Vorige week konden jullie lezen wat ik gekregen had voor mijn verjaardag. Deze week praat ik met jullie over de zomertijd en wintertijd. En of het niet eens tijd wordt om een van die 2 af te schaffen.

Zomertijd wintertijd afschaffen


Zomertijd wintertijd afschaffen?

Zomertijd wintertijd afschaffen? Wordt het daar niet eens tijd voor?

Ooit, tijdens de eerste wereldoorlog werd dit ingevoerd. Zo moest er bespaard worden op de kolen. Na de tweede wereldoorlog werd de zomertijd weer afgeschaft omdat die het ritme van de mens zou verstoren. Terecht als je het mij vraagt. Door de oliecrisis, die tot een golf van energiebesparende maatregelen leidde, was voor Nederland in 1977 aanleiding om opnieuw de zomertijd in te voeren. Ook nu was dit dus weer bedoeld om energie te besparen. Maar nu is gebleken uit onderzoeken dat dit niet het gewenste resultaat oplevert, waar doen we het dan nog voor? (bovenstaand stukje bron: rltnieuws.nl)

Recent is er een vrouw begonnen met een petitie om de zomertijd af te schaffen. Totaal niet over nagedacht als je het mij vraagt. Maar omdat meerdere landen er vanaf willen is het nu wel weer een discussiepunt in de politiek. Dit moet in Brussel besloten worden, dus gaan de landen weer met elkaar om te tafel. Als dit aangepast gaat worden gaan ze ook beslissen welke tijd dan de reguliere tijd wordt; zomertijd of wintertijd.

Schema zomertijd wintertijd

Zomertijd wintertijd afschaffen

De tijden die ik hierboven geschreven heb 15 uur en 16 uur zijn even willekeurig. Het gaat erom dat je weet hoe laat het is tijdens de zomertijd en hoe laat het is tijdens de wintertijd. Mijn magnetron blijft namelijk standaard op de zomertijd staan omdat ik geen zin heb om die te veranderen. Daardoor kon ik dit schemaatje mooi opstellen.

Dit schema maakte ik met de tijden van de zonsopkomst en zonsondergang van vandaag; 30 oktober 2017. Stel het zou nu nog zomertijd zijn, hebben we een uurtje langer licht. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik zou toch graag nog een beetje licht zien aan het einde van de werkdag.

Als je goed naar het bovenstaande overzichtje kijkt en even verder denkt. Stel je schaft de zomertijd af, wat deze vrouw dus wil bereiken met haar petitie. Dan wordt het in de zomer al om half 4 in de nacht licht buiten, in plaats van om half 5 in de nacht/ ochtend. En ’s avonds gaat de zon dan een uur vroeger onder. Ook in de zomer.

Wanneer de wintertijd de standaard tijd zou worden kun je het wel vergeten om op die schaarse warme zomeravonden nog lang buiten te blijven zitten, want het koelt een uur eerder af. En zoveel van die avonden hebben we al niet. Wanneer we de zomertijd het hele jaar door zouden handhaven, blijft het dus in de winter een uurtje langer licht buiten dan dat nu het geval is, heerlijk toch! Want hoeveel mensen worden er wel niet depressief in de winter omdat het al zo vroeg op de middag/ avond donker wordt…

Om deze redenen zou ik dus veel liever een heel jaar door de zomertijd aanhouden. Want wie zit er nou op te wachten dat het om half 4 ’s nachts al licht wordt buiten? De vogels gaan fluiten, andere dieren worden wakker, kinderen worden wakker. Doei nachtrust.

Van welke tijd ben jij voorstander? De zomertijd of de wintertijd? En waarom? Vind jij dat ze die tijdswisseling af moeten schaffen?

2 thoughts on “Zomertijd wintertijd afschaffen?

  1. Ik heb eigenlijk helemaal niet zoveel last van het veranderen van zomertijd naar wintertijd, maar ik snap dat mensen (met kleine kinderen!! ) dit wel als vervelend ervaren. Ik vind het juist wel gezellig, in de herfst/winter, dat het zo vroeg donker is! Lekker wat kaarsjes aan en een kopje thee erbij 🙂

    1. Zelf heb ik er ook geen last van wat slapen betreft. Bij mij is het meer dat ik het volkomen nutteloos vind en irritant om steeds weer alle klokken te moeten verzetten. Vroeg donker in de herfst/ winter blijft het sowieso. Of het nou om kwart over 5 of om kwart over 6 donker wordt, die kaarsjes kunnen sowieso aan! Vind ik ook altijd erg gezellig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *