Tips om Spaans te leren

Tips om Spaans te leren. Dit artikel stond al een tijdje in mijn concepten dus het werd hoog tijd om hem online te gooien! Vorige week konden jullie lezen dat ik geen fiets heb en waarom. Deze week geef ik jullie tips om spaans te lezen. Halverwege het artikel vind je mijn tips!

Tips om Spaans te leren

Tips om Spaans te leren

Mijn tips om Spaans te leren. Spaans is een wereldtaal. Het wordt in super veel landen gesproken, maar helaas heb ik het vroeger op school nooit geleerd. Best raar. Maar er werd gewoon helemaal geen Spaans gegeven op school. Dan praat ik over Vmbo tl waarvoor ik in 2005 mijn diploma behaalde.

Ik wilde graag Spaans leren, dus besloot ik gewoon om het zelf te gaan leren. Ik kende alleen maar wat vakantie Spaans. Dingen die ik m’n moeder had horen zeggen als we op Gran Canaria waren. Dus ik kon mezelf verplaatsen in een taxi, drinken bestellen, gedag zeggen en de rekening vragen. Maar daar hield het dan ook echt mee op.

Ik kocht een boek via marktplaats en ging aan de slag. Helaas werkte dat niet zo makkelijk als ik gedacht had, want ik kreeg ten slotte geen uitleg. Toen probeerde ik een app, geen idee meer welke. Maar ook dat was het niet helemaal.

Cursus

Uiteindelijk ben ik samen met mijn moeder op Spaanse cursus gegaan. We begonnen bij Spaans 1. Voor haar was het alweer heel veel jaar geleden dat zij Spaans kreeg, dingen waren weggezakt dus besloot ze om samen met mij bij het begin te beginnen. Zo volgden we samen Spaans 1 en kregen ons certificaat. Het jaar daarop Spaans 2 en we kregen ons certificaat. Maar daar liep het vast. Veel grammatica en het ging voor mij allemaal veel te snel waardoor ik niks kon onthouden (dat krijg je met hersenletsel).

Wat ik geleerd had tijdens de cursussen; klok kijken en zeggen hoe laat het is in het Spaans, kledingstukken in het Spaans, vragen hoeveel iets kost, vragen of ze mijn schoenmaat hebben. Maar ook tellen van 1 tot en met 9999. De weg vragen en dus ook wat links en rechts is. Natuurlijk ook de dagen van de week en de maanden. En de kleuren in het Spaans. Kort om; een goede basis. Maar zinnen maken uit mezelf kon ik nog steeds niet.

Toch maar weer zelf verder

Koppig als ik ben, besloot ik om weer zelf aan de slag te gaan. Dat kwam doordat ik op Youtube Laura Brijde was gaan volgen. En zij heeft een Spaanse vriend. Inmiddels woont ze ook in Malaga. In haar video’s kwam regelmatig Spaans voorbij, mét ondertiteling! Blijer krijg je mij niet, want daar leer je gewoon zo veel van! Daardoor raakte ik weer helemaal gemotiveerd om verder te gaan. Toen zij haar kanaal ‘leer Spaans met Lau’ begon, ben ik ook meteen geabonneerd. Deze volg ik tot op de dag van vandaag nog steeds. En ik leer nog steeds veel bij. Inmiddels kan ik ook eindelijk zinnen maken omdat ik nu steeds meer begrijp in welke tijdsvolgorde ze hun zinnen zetten, ik zou het niet kunnen uitleggen, maar uitvoeren wel.

Mijn tips om goed Spaans te leren

De dingen die mij echt een enorme boost gegeven hebben, zijn de volgende goede tips;

1. Leer deze 6 werkwoorden als eerste; ser (zijn), estar (zijn), tener (hebben), hacer (doen of maken), ir (gaan) en querer (willen of houden van). Ken je deze 6 werkwoorden incl. vervoegingen? Dan begrijp je ineens al zoveel Spaans! Het klinkt heel raar, maar het is echt zo.

2. Abonneer je sowieso even via Youtube op ‘Leer Spaans met Lau’. Je kunt video’s volgen op nivel 1, nivel 2 & nivel 3. Nivel 3 daar gaat echt alles in het Spaans. Heel leerzaam deze video’s!

3. Wanneer je vaak de Spaanse taal in je omgeving hoort, pik je de taal vanzelf sneller op. Maar hoe doe je dat als je geen Spaanse mensen in je omgeving hebt? Ik doe dat door naar de Spaanse radio te luisteren; SRAY España. Dit biedt mijn provider (gratis) aan, maar wellicht is het ook ergens online te vinden of heb jij weer andere Spaanse muziekzenders. Deze zender draait non stop Spaanse muziek, geen nieuws tussendoor en ook geen reclame!

Series, films & Spaanse Youtubers

4. Spaanse series of films kijken is ook een hele goede manier om de taal beter te leren. Of Engelse films met Spaanse ondertiteling. Zo heb ik zelf de gremlins op dvd en daar heb je de mogelijkheid om hem Spaans te ondertitelen. Omdat ik deze film al zo goed ken, deed ik dat en was het extra makkelijk te volgen.

5. Youtubers. Wanneer je Spaanse Youtubers volgt, versta je er in het begin geen reet van. Maar op een of andere mysterieuze wijze begrijp je er na verloop van tijd steeds meer van. Deels omdat je aan de taal went en dus de woorden kunt onderscheiden. Maar ook omdat je woorden herkent. Ook in het Spaans zijn er redelijk wat woorden die op engelse of soms zelfs Nederlandse woorden lijken en hetzelfde betekenen. Voorbeelden van Spaanse Youtube kanalen die je kunt volgen zijn; Dulceida, of HappySunnyFlowers.

Nog een paar extra tips

Tips om Spaans te leren
6. Spaans lezen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld nieuwsberichten te lezen. Maar ook Spaanse mensen op social media volgen, zodat je stiekem op translate kunt klikken als je het even echt niet snapt. Verder is Spaanse boeken lezen ook een goede tip! Wanneer je wat verder bent en redelijk wat basiswoorden kent, dan kun je Spaanse boeken gaan lezen. Je zult zien dat je de strekking van de zinnen dan begrijpt terwijl je nog niet elk woord zult begrijpen.

Wat dan goed kan helpen is om een boek te kiezen die je ook in het Nederlands hebt. Zo kun je eerst een hoofdstuk in het Nederlands lezen en vervolgens in het Spaans. Of andersom als je jezelf meer wilt uitdagen. Verder helpt het natuurlijk ook om boeken te kiezen waarvan je het verhaal al kent. Zo heb ik recent Matilda en Harry Potter y la piedra filosofal (hp en de steen der wijzen) besteld. Gewoon bij bol! Dus daar ga ik binnenkort zeker in beginnen! Nu al onwijs veel zin in!

Denk ook aan je uitspraak

7. En dan je uitspraak. Deze kun je natuurlijk perfect oefenen wanneer je op vakantie gaat. Maar wanneer je vaker Spaans spreekt gaat het je veel makkelijker af, dus als je alleen zit kun je ook gewoon hardop spaanse teksten voor gaan lezen.

Of je studeert natuurlijk gewoon die leuke Spaanse liedjes in. Luister dan wel heel goed naar de uitspraak van de woorden. Als je wilt weten of jouw Spaans een beetje goed klinkt, neem jezelf dan op.zo kun je horen of het een beetje hetzelfde klinkt.

Tot slot

8. Denk ik het Spaans. Dat klinkt gek, maar het helpt wel enorm goed. Als je Engels praat denk je wss ook in het engels, dit kan onbewust zijn, dus let er maar eens op!

9. (Gator) Translator. Deze app (met krokodil als logo) is een vertaal app, dus wanneer je iets niet helemaal begrijpt kun je deze app gebruiken om het te vertalen. Je kunt zelf bepalen of je van Spaans naar Nederlands wilt vertalen of andersom. Soms klopt het Nederlands grammaticaal niet helemaal, maar dan kun je er zelf wel van maken wat het moet zijn. Het helpt ook om korte zinnen te gebruiken.

10. Plak Spaanse stickers op. Er bestaan van die Spaanse stickerboekjes met alle dingen die je in huis hebt zoals bv; deur, koelkast, enz. Wanneer je die overal in huis of in je kamer opplakt leer je weer enorm veel Spaanse woorden bij. Heb je die stickers nou niet? Dan kun je natuurlijk ook gewoon zelf alles opzoeken en op labels schrijven en die in huis opplakken. Ook kun je in je agenda bv de spaanse dagen en maanden opschrijven naast de huidige taal van je agenda.

Dit zijn de tips waar ik het meeste aan gehad heb. En die ik zelf ook nog wekelijks toe pas. Want hoe meer je met de taal bezig bent, hoe sneller je de taal leert. Heb jij nog andere tips? Laat ze dan achter in de reacties! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *