Kan het wat zuiniger?

Kan het wat zuiniger? Vorige week kon je lezen over mijn Dagje Harderwijk en deze week wil ik jullie aandacht vragen voor onze leefomgeving.

Kan het wat zuiniger?

Kan het wat zuiniger? Wat precies? Zul je je wellicht af vragen. Nou met onze aarde! Zoals iedereen wel weet gaat het niet al te goed met onze aarde doordat wij er met zijn allen niet zuinig genoeg op zijn.
De verwachting is dat het ijs op de noordkaap (bij Spitsbergen en omgeving) binnen nu en 4 jaar helemaal gesmolten is. Je begrijpt vast wel dat dit gewoon niet hoort, maar de laatste jaren smelt het ijs hier enorm hard en liggen er ijsbrokken in de winter terwijl het allemaal gewoon een bonk ijs hoort te zijn.

Dit kan nog hersteld worden, al gaat dat niet 1,2, 3. Maar als we allemaal een handje meehelpen komen we al een heel eind! Hoe zou je zelf een handje kunnen helpen? Heel simpel! Dit kun je op veel verschillende manieren doen eigenlijk.

Wat kun je doen?

Je kunt bijvoorbeeld: niet te lang douchen, maar het houden op maximaal 5 minuten, je afval allemaal scheiden en gescheiden weggooien. Wat zuiniger doen met water over het algemeen. Het licht uit doen als het niet nodig is om hem aan te hebben, je apparaten niet te lang in de lader laten als ze daar niet aan hoeven te liggen. Of wat minder vaak de auto pakken, maar in plaats daarvan gewoon lekker gaan lopen of de fiets pakken. Maar ook helpt het heel erg om bijvoorbeeld geen vlees meer te eten.

Nu hoef je zeker niet helemaal te stoppen met vlees eten, want daar vind ik het zelf ook te lekker voor.
Maar zo mega gezond is vlees niet. Je zou bijvoorbeeld om de dag vlees kunnen gaan eten en de andere dag kiezen voor vis of een vleesvervanger. Of 2x in de week geen vlees kunnen nemen. Alle beetjes helpen.

Het zijn namelijk niet de auto’s die de meeste uitlaatgassen veroorzaken, maar dat zijn onze lieftallige koeien. En waarom zijn er zoveel koeien? Ja ook voor melk, maar ook omdat we met zijn allen zoveel vlees eten. Dat is dus ook de reden dat het enorm zou helpen als we met zijn alleen het vlees wat vaker achterwege laten.

Zelf eet ik bijna nooit vlees, soms wel eens een hamburger of gehaktbal, of gewoon van die lekkere vette snacks zoals kroket, knakworst, frikandel, of die lekkere schnitzel in het restaurant. Maar wanneer ik ‘vlees’ bij mijn avondeten neem dan kies ik zelf vaak voor b.v. Valess. Zij hebben lekkere vleesvervangers vind ik zelf. Daarnaast zijn er nog veel meer soorten te krijgen. Probeer er voor de grap eens eentje uit, dan proef je zelf ook dat vleesvervangers zo vies nog niet zijn! Ze zijn ook niet idioot duur, zeker niet wanneer je ze gewoon in de aanbieding koopt en in de vriezer gooit. Dat doe ik zelf altijd.

Wat wil jij gaan doen om de wereld een handje te helpen? Laat het weten in de reacties!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *