Geld sparen tips

Geld sparen tips. Vorige week konden jullie lezen of een bagage weger nuttig is of niet. Deze week geef ik jullie diverse tips om geld te sparen!

Geld sparen tips


Geld sparen tips

Geld sparen tips. De meeste mensen vinden het maar lastig: geld sparen. En het kan ook verdomd lastig zijn, dat ligt er maar net aan hoe je hiermee om gaat en of je ermee opgegroeid bent of niet. Daarom wil ik jullie vandaag wat tips geven.

Zelf ben ik opgegroeid met dat als ik iets wilde kopen ik daar zelf geld voor moest sparen. Ik kreeg echt niet alles van mijn ouders, ondanks dat ik geen broers en zussen heb. Dat is vaak zo’n vooroordeel wat mensen hebben. Dat als je het enigste kind bent dat je dan maar extra verwend wordt door je ouders. No way!

Als kind kreeg ik zakgeld waarvan ik moest sparen voor dingen die ik wilde kopen of bijvoorbeeld als ik geld wilde gebruiken voor de kermis. Uiteraard had ik een spaarpot waar ik dus geld in bewaarde. Ik heb het altijd lastig gevonden om geld op 1 plek te bewaren terwijl het voor verschillende doeleinden is.

Daarom heb ik nu dus ook een plank met 6 spaarpotjes en 5 verschillende spaarrekeningen. En nog een portemonnee voor de boodschappen.

Goed sparen voor onverwachtse kosten

Om goed te kunnen sparen, moet je natuurlijk goed weten wat je inkomsten en je uitgaven zijn. Ik raad je dus aan om dit eerst op een rijtje te zetten voor jezelf. Heb je kosten die je per kwartaal betaald? Omrekenen naar hoeveel dat per maand kost! Zo weet je hoeveel je per maand weg moet zetten voor je rekeningen en dus ook hoeveel je echt over houdt.

Aan de hand daarvan kun je jezelf goed voor de gek gaan houden. Wat ik de belangrijkste tip vind is sparen zien als of je een maandelijkse rekening moet betalen. Al spaar je maar 10 euro per maand. Je kunt het desnoods inplannen zodat het automatisch wordt overgeschreven naar je spaarrekening. Want het is o zo belangrijk om geld te sparen. Want iedereen kent het wel dat je wasmachine stuk gaat op het moment dat je eigenlijk geen nieuwe kunt betalen. Maar als je nou gewoon goed spaart. Dan is het jammer, maar geen probleem.

Contant betalen

Sommige mensen hebben er een hekel aan. Maar het is wel bewezen dat wanneer jij je geld door je handen laat gaan als je het uit geeft, je meer beseft hoeveel geld het is. En dat het ook echt op kan.

Zet jezelf maar op een weekbudget voor boodschappen in plaats van steeds los alles te pinnen. En laat die pinpas thuis. Dan zul je zien dat je ook daar nog veel geld op kunt besparen. Helemaal als je gaat letten op aanbiedingen en niet 6 zakken chips per week leeg vreet. Ook frisdrank is zo’n dure dief. Zet jezelf eens op een frisdrank dieet. Door bijvoorbeeld alleen in het weekend ’s avonds 1 glaasje fris te nemen. Dan zul je zien dat je heel wat geld over houdt.

Streng zijn voor jezelf

Verder helpt het heel erg om streng te zijn voor jezelf. En daar bedoel ik ook mee dat je dus eerst goed na gaat denken of je iets wel écht nodig hebt. Voegt het iets toe aan je leven? Nee? Ok, dan koop je het niet. Zo ja, want je gebruikt het veel, dan kun je ervoor gaan sparen. Je kunt dan het beste een spaarplan maken. In dat plan zet je hoeveel je per maand wilt gaan sparen en zo heb je ook gelijk een overzicht van hoe lang het duurt voordat je het kunt kopen.

Dus stel je ziet dat leuke shirt in de etalage, koop het dan niet gelijk, maar ga eerst lekker naar huis. Als je er dan de hele tijd aan blijft denken dan weet je dat je de volgende stap kunt zetten. Bepalen of je het écht nodig hebt. Heb je al 36 shirts in je kast hangen? Dan heb je hem niet nodig. Er zitten ten slotte geen 36 dagen in een week. Maar heb je er nog maar 2, dan is het een slim plan om hem wel te kopen!

Eten/ drinken buiten huis

Wil je ergens thee of koffie gaan drinken? Dat kun je thuis ook en dan minstens 3x zo goedkoop. Hoewel het natuurlijk erg gezellig is om op zijn tijd een keer een terrasje te pakken of uit eten te gaan. Maar overdreven vaak lijkt me ook niet nodig. Het is gewoon zonde van je geld.

Qua uit eten gaan of eten bestellen kun je jezelf een limiet opleggen. Bijvoorbeeld dat je 1x of 2x per maand iets mag bestellen óf uit eten mag. Zo kun je ook een hoop kosten besparen. Wat je ook kunt doen is elke keer dat je de neiging hebt om eten te bestellen of uit eten te gaan en het niet doet, dat je dat geld in een spaarpot of enveloppe stopt en aan het eind van het jaar daar iets leuks van gaat doen. Of het gewoon gebruikt voor je kerstinkopen of kerstboodschappen. Want in december komt bijna iedereen standaard geld te kort.

Spaarrekeningen

Zoals ik al zei heb ik 5 spaarrekeningen: Eentje voor rekeningen (zoals onverwachtse aankopen of apparatuur die kapot gaat). Eentje voor vakantie, die spreekt voor zich. Ik heb een rekening die ik ‘inkomsten’ genoemd heb. Want tegenwoordig ben je óf zzp’er of je krijgt bijna nergens meer een vast contract en moet er tussendoor minimaal een halfjaar uit. Dan is het fijn als je op de ‘inkomsten’ rekening geld hebt staan waardoor je wel gewoon elke maand je rekeningen kunt blijven betalen, een half jaar lang minimaal.

Ook heb ik een spaarrekening die heet ‘belasting’, die is eigenlijk meer voor als ik inkomsten ga verdienen met mijn blog, zodat ik niet verrast ga worden achteraf, maar gewoon gelijk geld apart heb staan voor de belasting. Als je dus een vast contract hebt is deze spaarrekening niet nodig. Tenzij je verwacht dat je zorgtoeslag of huurtoeslag of kinderbijslag terug moet gaan betalen. Dan is het raadzaam om wel zo’n spaarrekening te hebben.

En tot slot heb ik ook nog een spaarrekening die ik ‘huis’ genoemd heb, gewoon omdat ik in de toekomst graag zelf een huis wil gaan kopen, dus daar voor moet sparen. Mocht je al een huis hebben is het raadzaam om daar geld op te sparen voor alle kosten die je aan je huis kunt hebben, zoals bijvoorbeeld een nieuw interieur willen kopen, je kozijnen vervangen of toch maar eens je huis laten schilderen. Of toch die kleine verbouwing doen.

Wanneer je spaarrekening 1 doel heeft ben je sneller geneigd om daar ook hard je best voor te doen, dan op een spaarrekening te sparen waarvan je eigenlijk niet goed weet waar het geld nou precies voor bedoeld is.

Spaarpotten

Ook vertelde ik al eventjes dat ik 6 spaarpotten heb. Klinkt misschien overdreven, maar ik vind ze super handig! Spaarpot 1 is voor de kapper. Maandelijks stop ik daar een bedrag in en als ik dan naar de kapper moet haal ik het er uit.
Spaarpot 2 is voor extra dingen. Extra aankopen die je bij de winkels koopt, maar niet vaak nodig hebt zoals dagcrème of nachtcrème, deo of tandpasta. Tenzij je zoveel boodschappengeld hebt dat je het daar gewoon van kunt betalen.

Spaarpot 3 en 4 zou je kunnen samenvoegen. Want in mijn geval is dat Gran Canaria en vakantie. Je kunt óf 2 spaarpotten maken waarin je in 1 spaarpot gaat sparen voor een duurdere vakantie die je graag wilt doen, en de andere voor kleinere vakanties gebruiken. Of gewoon 1 vakantie spaarpot maken. Want als je op vakantie gaat wil je toch altijd extra geld meenemen. Ook dat zie ik zelf als een rekening. Ik spaar dus ook standaard per maand een bedrag voor vakantie op mijn spaarrekening. Wat meeneem geld betreft stop ik meestal geld erin als ik mijn zegelboekje van de ah vol heb. Of bijvoorbeeld verjaardagsgeld.

Spaarpotten deel 2

Spaarpot 5 is voor theater/ dagjes uit/ uit eten gaan. Want ook dat kost geld. En wil je meerdere uitjes per jaar doen, dan kan daar flink wat geld in gaan zitten. Want vergeet niet dat je er ook nog heen moet reizen.

Spaarpot 6 is extra boodschappengeld. Als ik geld over hou van mijn wekelijkse budget gooi ik dat in het potje met extra boodschappengeld. Want je verjaardag kost ook extra geld als je die viert en natuurlijk haal je rond de feestdagen altijd net even wat meer boodschappen of duurdere boodschappen in huis en natuurlijk lekkere oliebollen of appelflappen. Ook wil je wellicht nog cadeau’s kopen, weg salaris! Op deze manier ben je niet gelijk je hele salaris kwijt maar heb je er het hele jaar door gewoon al voor gespaard.

Nog wat losse tips

  • gooi elke maand of week een paar euro in je spaarpot, dan zul je zien dat er eind van het jaar behoorlijk wat in zit
  • kijk wat je kunt verkopen en verkoop het via marktplaats of op een rommelmarkt, ook dat kan heel wat geld opleveren
  • geen plastic tasjes kopen in de winkel. Koop liever 1x een stevige tas en neem die gewoon lekker mee wanneer je boodschappen gaat doen. Want al die losse centen bij elkaar kunnen ook vele euro’s worden
  • vraag geld voor je verjaardag in plaats van cadeau’s. Vaak hebben we al zoveel spullen en met geld kun je kopen wat jij echt nodig hebt, of sparen voor een leuk uitje of voor een vakantie
  • koop minder zooi zoals tijdschriften, badspul en prulletjes waar je eigenlijk niks aan hebt. Winkels zoals de Action vermijden of maar eens in de zoveel tijd bezoeken als je er geld voor hebt scheelt een hoop
  • laat je pinpas thuis en neem alleen contant geld mee zo kun je niks extra’s kopen
  • koop qua kleding wat basics die je goed kunt combineren, zo hoef je minder losse dingen te kopen die je toch bijna nergens bij aan kunt trekken. Hetzelfde geldt voor schoenen
  • Lunch wat minder buiten de deur. Je kunt ook met je vriendinnen bij een van jullie thuis lunchen. Gezellig ook en het kost een stuk minder. Ook daar kun je iets lekkers maken

Wat zijn jouw tips om geld te sparen of om minder geld uit te geven? Deel ze in de reacties, wie weet help je er weer andere mensen mee!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *