Een huis kopen vs huren

Een huis kopen vs huren. Vorige week leerde ik jullie wat Spaanse woorden, zinnen en getallen. Deze week heb ik het over de voor- en nadelen van een huis kopen en een huis huren.

Een huis kopen vs huren

Een huis kopen vs huren

Een huis kopen vs huren. Wil ik een huis kopen of toch liever huren? Wat zijn de voor- en nadelen? Los van het feit of je de middelen hebt om een huis te kunnen kopen en/ of huren, praat ik vandaag over de voor- en nadelen van beiden en mijn persoonlijke ervaring hiermee.

Voordelen van een huis huren

Je hebt geen omkijken naar het onderhoud. Als er een nieuw dak moet komen om maar een voorbeeld te noemen, dan heb je daar al huur voor betaald en hoort de woningbouw (of hoe het overal ook genoemd wordt) dit voor je te regelen. Net zo goed als je schilderwerk buiten en dat soort dingen. Dat is op zich een groot voordeel, want zo heb jij geen hoge onverwachtse kosten aan dit soort dingen.

Nadelen van een huis huren

Je mag niet zomaar van alles verbouwen binnen in je huis (want je moet het altijd zo opleveren zoals je het gekregen hebt). Ook betaal je je elke maand scheel voor een huis wat nooit van jou gaat worden.
De woningbouw is vaak slordig in het onderhoud en als jij vindt dat bijvoorbeeld je wc vervangen moet worden en zij vinden van niet, dan krijg je geen nieuwe wc (tenzij je hem zelf betaald en het zelf doet). Huren wordt elk jaar duurder.
En nog een nadeel van een huurhuis is dat je vaak heel lang moet wachten voordat je aan de beurt ben om überhaupt aan een huurhuis te komen. Vooral in de grote steden is dit een ramp, maar ook in steeds meer dorpen is er een flinke wachttijd.
Huurhuizen zijn ook vaak slecht geïsoleerd waardoor je meer last hebt van je buren wanneer je gewoon binnen in je huis bent.

Voordelen van een huis kopen

Je kunt ermee doen wat je wilt (tot op zekere hoogte natuurlijk, want soms moet je wel eerst een vergunning aanvragen voor grote ingrepen). Het huis is jouw eigendom en dus ook geld waard, mits je de hypotheek goed afgelost hebt. Maar als je slim bent los je zoveel mogelijk af.
Je hypotheek bedrag kan elk jaar lager worden, mits je extra aflost. Wat handig is om te doen is om het belastinggeld wat je terug krijgt extra af te lossen aan de bank zodat je hypotheek omlaag gaat.

Als je dat jaarlijks doet, wordt je hypotheek steeds lager en dus je maandelijkse kosten ook. En wellicht heb je ook de mogelijkheid om daarnaast zelf nog een bedrag weg te zetten om extra af te lossen. Zo kun je uiteindelijk op hele lage woonlasten uit komen waardoor je lekker veel geld over houdt om leuke dingen van te doen.
Ook kun je zelf bepalen wanneer je dingen in je huis wilt laten opknappen of vervangen. Daar heb je geen toestemming van een instantie meer voor nodig.

Nadelen van een koophuis

Niet iedereen kan een hypotheek krijgen omdat de regels zo streng zijn. Of soms kun je wel een hypotheek krijgen maar is dat lang niet hoog genoeg om een huis van te kunnen kopen.
Ook is het tegenwoordig verplicht om een deel van het aankoopbedrag al zelf te kunnen betalen. Bijvoorbeeld omdat je het op je spaarrekening hebt staan of omdat je een schenking krijgt van je ouders of derden. Niet iedereen heeft dit geld waardoor het kopen weer lastiger wordt gemaakt.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je huis. Ook wanneer je geen geld hebt en je dak lekt bijvoorbeeld, zul je het moeten laten repareren. Hier moet je je goed van bewust zijn en eigenlijk móét je om deze reden wel een buffer op je spaarrekening hebben staan. Heb je dit niet dan kun je gemakkelijk in de geldproblemen komen.

Ook zul je eerst je huis moeten verkopen wanneer je gaat verhuizen voordat je een nieuw huis kunt kopen. Dat kan wel eens lastig zijn wanneer je snel een nieuw huis wilt kopen.

Mijn persoonlijke voorkeur

Mijn voorkeur ligt bij een koophuis. Ook omdat huurhuizen vaak heel slecht geïsoleerd zijn. En ik heb voor mijn gezondheid wel echt rust en stilte nodig.
Nachtrust is voor mij essentieel. Als ik geen of te weinig nachtrust krijg functioneer ik gelijk niet goed meer, ik ben compleet uitgeput en ga fouten maken. Daarnaast heb ik dan ook voortdurend hoofdpijn die niet snel weg gaat. Ook niet na 1 nachtje wel weer goed slapen.
En wanneer ik in een koophuis woon kan ik ervoor zorgen dat het gelijk goed geïsoleerd wordt/ geluid dicht gemaakt wordt zodat ik geen last van de buren heb door b.v. te harde muziek of een hond die blijft blaffen.

Verder heeft een koophuis ook mijn voorkeur omdat je zo meer invloed hebt op je maandelijkse woonlasten. Je weet in elk geval zeker dat zo lang je looptijd van je hypotheek nog niet voorbij is je gewoon elk jaar hetzelfde bedrag blijft betalen. Of minder wanneer je extra aflost. En dat is wel erg prettig.

Wat heeft jouw voorkeur? Een huurhuis of een koophuis? En waarom? Laat het weten in de comments!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *